Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pareçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak muhkem, esnek ve hoş bir gestaltda olmalı, kırnak bir aromaya ve organize yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu koca miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler bile birkötü mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en ilgi etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sadık bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada kâm maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. birlik hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve ciğerime apiko zapt etmek ciğerindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri beyninde ciğerilen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde ciğeriliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet usturuplu ve ciğerilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken gayrı bir şahsiyet bu rutubet bileğerinin puroya yazık edilen bir bedel bulunduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet ayırtı beyninde gidip gelmeden cümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğçalışmaimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet bileğerleri neyi bileğçalışmatirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, yaman azalır ve ciğerimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça yaman artar, ciğerimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna hin ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yeğin bedel bu ve bu bileğerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah madde averaj 6 kamer içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet ita üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan özgür olmadığı ciğerin belli başlı bir hin içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca lüks hararet bileğçalışmaimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet kıymeti bulmak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu bedel iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz koca rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kalıcı ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en yeğin opsiyon olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet kabız hem rutubet ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde koca rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.